dimecres, 12 de maig del 2010

Personatges il.lustres

Arquímedes (287-212 a.C.)

Aquest grec de Siracusa va ser un dels científics més importants de tota l’antiguitat i un home de múltiples talents: les matemàtiques, la mecànica, estàtica... Directament o indirectament, podríem dir que ell ha descobert vàries coses, com ara la llei de la palanca, el descobriment del centre de gravetat, el càlcul del número pi, etc., i sobretot el teorema d’Arquímedes: “tot cos submenrgit en un fluid experimenta un impuls cap amunt igual al pes del fluid que desallotja...”. Quan ho va descobrir va sortir al carrer fent el seu crit de guerra: “Eureka!” (ho he trobat!). Va aconseguir defensar Siracusa acusada pels romans. Es diu que va morir perquè un soldat l’atacà mentre estava investigant una demostració matemàtica. La seva tomba es troba a la “Necropolis Grotticelli”.


Marc i David

Salvatore Quasimodo

Salvatore Quasimodo fou un poeta i periodista italià guardonat amb el Premi Nobel de Literatura l'any 1959, exponent del moviment literari hermètic. Va néixer el 20 d'agost de 1901 a la ciutat de Modica, a Sicília. En aquesta ciutat fou on va escriure els seus primers versos. El 1919 la família es traslladà a Roma, on es matricula a la carrera d'enginyeria a la Universitat Politècnica de Roma, però les dificultats econòmiques l'obliguen a realitzar diversos treballs per poder pagar-se els estudis universitaris, que finalment no arribaria a acabar. El 1926 es trasllada a Reggio de Calàbria a l'aconseguir allí una plaça de funcionari aparellador. Posteriorment viu a Milà, freqüentant els cercles literaris d'aquesta ciutat, i esdevenint redactor de la revista "Il Tempo", en la qual se significa com opositor al feixisme. El 1959 li concediren el Premi Nobel de Literatura.

Durant els últims anys de la seva vida va realitzar una activa tasca periodística, publicant nombrosos articles d'opinió en els quals critica àcidament el consumisme de la societat moderna. Mor a la ciutat d'Amalfi, prop de Nàpols, el 14 de juny de 1968.

Valeria i Ainhoa

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada