dilluns, 10 de maig del 2010

Siracusa

La ciutat antiga

La poblacio de Siracusa inicialment es va instalar a l’illa d’ Ortigia, pero despres es va expandir a terra ferma i el centre urba es va constituir per tres nuclis diferenciats: Ortigia, Akradina i Neapolis.

Ortigia, que significa illa de les perdius, era antigament una illa en la que es van instal.lar els colons grecs. Tenia dos ports naturals, un petit destinat a les naus militars i el gran al trafic comercial. Aviat l’illa va quedar comunicada amb terra ferma a traves d’un terraple artificial que fou substituit per un pont.Tenia un manantial d’aigua dolça que fluia quasi al nivell del mar i que garantitzava el proveiment d’aigua. Aquest fou anomenat manantial Aretusa, nom d’una nimfa que per fugir dels requeriments amorosos d’Orfeu fou transformada en una font per la deessa Artemis. A Ortigia es poden visitar el Temple d’Apol.lo, el Temple d’Atena –que sembla que es conserva a l’interior del Duomo- i d’altres construccions importants.

Temple d'Apol.lo

Ainhoa

L’Akradina es un barri situat en terra ferma front a Ortigia. Abans era la ciutat romana al cor de la qual hi havia l’agora (on es creuaven el Decomanus i el Cardo) que estava envoltada per un portic amb columnes. Ara aquest agora es el conegut Foro Siracusa.

Valeria

La Neapolis o “Ciutat Nova” es el barri situat al nord d’Akradina. Es tracta d’una ampliacio urbanistica de Gelon encara que tambe hi podem trobar monuments com l’amfiteatre, el mes gran de Sicilia.

Nuria

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada